מונרו Monero ( סימול המטבע XMR ) הוא מטבע קריפטו מעניין ביותר. הוא מנסה להציע דבר ייחודי שאף מטבע אחר לא מצליח להציע באותה המידה – פרטיות ואנונימיות מוחלטת. אבל הרי כל פעולה שנרשמת על הבלוקצ’יין היא אנונימית – אז מה מייחד את מונרו?
על ההבדל בין מונרו למטבעות אחרים, ההיסטוריה שלו, מצב השוק ועוד נדבר בכתבה הזאת.
ההיסטוריה של מונרו Monero
מונרו Monero (מגיע מאספרנטו: “כסף”) הוא מטבע קריפטוגרפי הבנוי על עקרונות אי קישור וחוסר מעקב. בעברית פשוטה, המשמעות היא שלא תהיה לאף אחד אפשרות ליצור קשר בין שתי עסקאות במטבע זה, ולא תהיה לאף אחד אפשרות לקבוע את מקור הכסף או את היעד שלו.
מונרו היא בעצם חברת בת שהתפצלה מ Bytecoin – מטבע קריפטוגרפי אשר כיוון לפרטיות מוחלטת אשר שוחרר בשנת 2012. Bytecoin [1] היה המטבע הראשון שהפרוטוקול שלו התבסס על CryptoNote, טכנולוגיית קוד פתוח שמטרתה לפתור כמה מחסרונות הביטקוין.
כלומר, חסרונות אלה הם:
כריית ASIC (שימוש בחומרת כרייה מיוחדת אשר צורכת כמות גדולה של אנרגיה וגם נותנת לאנשים עם יותר עוצמה לכרות יותר).
חוסר פרטיות בעסקאות.
CryptoNote מהווה כעת בסיס למטבעות קריפטו רבים המבקשים לשים דגש על סודיות מוחלטת.
בשנת 2014, מפתחים שלא היו מרוצים מההפצה הראשונית של Bytecoin הצטיידו בפרויקט חדש המכונה Bitmonero. מאוחר יותר השם הוחלף והוריד את ה”ביט” כדי להגיע למה שאנחנו מכירים כיום בשם מונרו.
מתוך שבעת המפתחים של מונרו, חמישה החליטו לשמר את זהותם בסוד. ידוע רק על שניים מהמפתחים, אלה הם – ריקרדו ספאני (המפתח הראשי כיום) ודייויד לטפיה.
כיצד מונרו Monero עובד?
כדי להבין את הרעיון שעומד מאחורי המטבע נצטרך קודם כל להבין את ההבדל בין אנונימיות לפרטיות.
כאשר אנחנו מבצעים פעולה אנונימית, כולם יכולים לראות את הפעולה – אבל אף אחד לא יכול לדעת שזה בהכרח אנחנו.
אך כאשר אנחנו רוצים לבצע פעולה פרטית, המכילה פרטיות, אנחנו בעצם מבקשים לבצע פעולה שתשאר אחר ורק איתנו, בלי שאיש ידע על הפעולה.
כחלק ממנגנון הפעילות של מונרו Monero קיימים שני מושגים – “חתימות טבעת (Ring Signature)” ו”כתובת סודית (Stealth Address)”. אלה שניים מהחידושים המרכזיים העומדים בבסיס האנונימיות שמספק המטבע.
חתימות טבעת ועסקאות חסויות
חתימת טבעת היא חתימה דיגיטלית שנוצרה על ידי מישהו בקבוצה מסוימת. בהתחשב בחתימה ובמפתחות הציבור של חברי הקבוצה, כל אחד יכול לוודא שאחד המשתתפים סיפק את החתימה. אבל הם לא יכולים לדעת מי מהם סיפק אותה. מנגנון חתימת הטבעת של מונרו Monero “מערפל” את העסקאות בצורה כזאת שלא נוכל לדעת מהיכן הכספים הגיעו.
כתובות סודיות
חתימות טבעות מסתירות מהיכן מגיעים הכספים, אך עם כתובות ציבוריות קבועות, עדיין תוכלו לראות לאן הן מגיעות. זה יכול להיות בעייתי אם הזהות שלכם קשורה לאחת מכתובות הבלוקצ’יין שלכם.
כתובות סודיות מסתירות את יעד הכספים. הן עושות זאת בכך שהשולח ייצור כתובת חד פעמית על בסיס כתובת ציבורית המשמשת אך ורק לעסקה זו.
כמובן שחלק מתוכנה עם סודיות ברמה כל כך גבוהה כולל גם את העניין שמנגנון הפעולה הוא מורכב ביותר, וחלקים בו אינם גלויים לכולם. כל אלו מוסיפים לאיכות הסודיות והפרטיות הגבוהה כל כך של מונרו, מה שאי אפשר למצוא באף מטבע אחר כולל ביטקוין.

יתרונות של מונרו
- כמו שצויין, היתרון הגדול ביותר של מונרו היא רמת הסודיות הגבוהה שלו על פני כל מטבע או רשת בלוקצ’יין אחרים.
- זהו מטבע עם היסטוריה ארוכה אשר מוערך מאוד בעולם הקריפטו.
- לא ניתן לעקוב אחר מטבעות מונרו, מהיכן הגיעו ולאן ילכו. דבר זה נקרא Fungibility והוא דואג בעצם שמטבע מונרו אחד תמיד יהיה שווה למטבע מונרו אחד.
- ניתן לכרות את המטבע עם מחשב ביתי, למרות שהתשואה במקרה זה לא גבוהה במיוחד
חסרונות של מונרו
- ארנקים רבים לא תומכים במטבע מונרו Monero עד היום.
- כמו מטבעות רבים אחרים, התנודתיות רבה ומחיר המטבע יכול לנוע למעלה ולמטה בין רגע. אין הבטחה שישאר לנצח.
- כיוון שהמטבע מתרכז סביב סודיות כל כך רבה, הוא מטבע “מעולה” לשימוש בפעילות בלתי חוקית. עקב כך, מקומות מסחר מסוימים נמנעים מלסחור במונרו.
מטבעות נוספים שעשויים לעניין אותך:
מטבע ה XMR
המסחר במטבע של חברת מונרו Monero ה-XMR החל מייד עם הקמת החברה, שאז שמה היה Bytecoin. בתחילת דרכו, המטבע היה שווה כ 2.5$. נכון לכתיבת הכתבה מטבע ה XMR שווה ללמעלה מ200$. זוהי תשואה מרשימה של כמעט 1000%.
שווי השוק של המטבע עומד היום על למעלה מ 3.7 מיליארד דולר, מה ששם אותו ברשימת 30 המטבעות המובילים מבחינת שווי השוק.
בשונה ממטבעות רבים אחרים, מנגנון ההוכחה של מונרו עובד בדיוק כמו מנגנון ההוכחה של ביטקוין – proof of work. במנגנון זה, כל אחד יכול לכרות מטבעות חדשים בעזרת מעבד מספיק חזק. בשונה מביטקוין, במקרה של מונרו לא ניתן לכרות כמות גבוהה ככל שיש לך יותר עוצמה, ישנם חסמים מובנים בתוך התוכנה של מונרו המונעים כריית יתר – דבר שקורה בביטקוין שכן רוב כריית הביטקוין בעולם מרוכזת על ידי חברות ענק בודדות.
אספקה ומחזור
בניגוד לביטקוין, אין מספר קבוע של מטבעות מונרו Monero שייכרו אי פעם. ניתן לכרות את המטבע עד אין סוף. כאשר נגיע למצב בו יש 18.5 מיליון מטבעות, קצב הכרייה יחלש ולאחר מכן יעמוד על שיעור של 0.87% לשנה.
אחוז זה יורד בכל שנה. ההערכה היא כי יידרשו 117 שנים עד להכפלת הסכום של 18.5 מיליון מטבעות. עד שהנתון הזה יוכפל שוב, זה ייקח 234 שנים.
כיום, מתבצעות עסקאות בעזרת מונרו השוות למעלה מ 150 מיליון דולר ביום.
כיצד קונים את המטבע בישראל?
מונרו הוא מטבע ייחודי המאפשר סודיות מקסימלית מאחורי כל עסקה. זהו מטבע מעניין בעל היסטוריה ארוכה יחסית בעולם הקריפטו, ועד כה נראה שהוא נשאר יציב. אז איך משיגים אותו בארץ?
דרך ראשונה היא בבורסת המסחר binance. זוהי בורסה עצומה המכילה מגוון רחב של מטבעות אשר מונרו אחד מהם.
ניתן לרכוש את המטבע גם דרך בורסת המסחר המפורסמת Changelly.
בורסת Bitfinex – בורסה נוספת מומלצת אשר דרכה ניתן לקנות XMR.
קנייה ישירה מאדם אחר המחזיק במטבע. אנשים אלו תוכלו למצוא בקבוצות פייסבוק, וואטסאטפ או טלגרם.
ארנקים מומלצים
- במקום הראשון הם כמובן הארנקים הקרים, ארנקי החומרה – לדג’ר וטרזור. ארנקים אלו מספקים אבטחה מקסימלית להמון סוגי המטבעות שלכם, וכמובן שגם ל XMR.
- ארנק לסמארטפון Monerujo – זהו ארנק בעל קוד פתוח אשר נוצר במיוחד בשביל מונרו. רמת האבטחה שלו גבוהה במיוחד והוא עובד גם באנדרואיד וגם באייפון.
- ארנק לדפדפן האינטרנט אשר נקרא MyMonero. ארנק זה מומלץ על ידי צוות הפיתוח הרשמי של מונרו.
- ארנק לדסקטופ רשמי של Monero – למונרו יש ארנק שולחן עבודה רשמי אשר נוצר במיוחד בשביל מטבעות XMR. ניתן להוריד אותו ישירות מהאתר שלהם, הוא מתאים ל PC, MAC ו LINUX.
כל האמור אינו מהווה המלצה להשקעה במטבע XMR או בכל מטבע קריפטו אחר. תוכן עמוד הינו למטרות לימוד והעשרת הידע בתחום.