מטבע איוטה | IOTA (mIOTA) | סקירה מלאה [2022]

תוכן עניינים
iota

הפרויקט והמטבע איוטה (IOTA) תוכנן וכעת משמש לצורך רישום עסקאות בין מכונות והתקנים מבוססי IOT (ה”אינטרנט של הדברים”). המערכת אותה מציעה החברה מתיימרת לתת מענה טוב ויעיל יותר לעומת הבלוקצ’יין שעומד מאחורי מרבית מיזמי הקריפטו.

במאמר זה נסקור את התפתחות הפרויקט, האתגרים המרכזיים שלו ונראה כיצד השתנה שווי המטבע במרוצת השנים.

רקע היסטורי

4 מפתחי בלוקצ’יין מנוסים חברו יחד להשקת הפרויקט. סרגיי איבנצ’גלו, סרגיי פופוב, דייוויד סנסטסטבו ודומיניק שיינר, שהצטרפו מאוחר יותר, ייסדו יחד את IOTA.

גיוס ההון הראשוני של הפרויקט התרחש עוד ב-2015. הונפקו כמעט 2.8 מיליארד מטבעות וגויס הון בהיקף של כ-584 אלף דולר. אספקת המטבע היא סופית ולא צפויה לגדול בעתיד.

מטרת המטבע כאמור, לשמש אמצעי תשלום במיקרו פיימנטס (תשלומים זעירים) ותשלומים בגין שימוש במערכות מבוססות IOT לקבל מידע ולהעביר תשלומים בגינו ובגין שירותים נוספים. לאור התעריפים האפסיים שאותם אמור המטבע לכסות, שווי של מטבע בודד מאוד מאוד נמוך בהתאם וכמותו גדולה. על כן, על נפוץ השימוש גם במושג MIOTA שמשקף מיליוני מטבעות איוטה (ה-M פשוט מייצגת מיליונים).

בתוך שלושה חודשים מיום הופעת הבכורה שלה בשווקי מטבעות קריפטוגרפיים,  הגיע השווי להערכה אסטרונומית של 14.5 מיליארד דולר במהלך שוק השוורי ששרר ב- 2016-2017. עם זאת, אח”כ התרסק יחד עם רוב המטבעות הקריפטוגרפיים האחרים. לקראת סוף 2020 שוב עלה ערכו של המטבע בצורה משמעותית.

מה עושה איוטה (IOTA)?

מיליארדי מכשירים חוברו לאינטרנט בשנת 2020. בתוך האקו סיסטם של Internet of Things (IoT) מכשירים יכולים להחליף נתונים ופרטי תשלום עם מספר מכשירים אחרים בעסקאות המתבצעות לאורך כל היום.
איוטה מתיימרת להסדיר נושא זה בצורה הטובה ביותר.
מייסדי המיזם טוענים שהיא פותרת בעיות שנגרמות בעיקר בשל צבר עסקאות בבלוקצ’יין של ביטקוין. הצבר עצמו נובע מסיבות מגוונות וקשור בעיקר לגדלי בלוקים קטנים וקושי החידות שעל הכורים לפתור על מנת לקיים את הבלוקצ’יין.
IOTA פותרת בעיות אלה על ידי הגדרת ארכיטקטורת הבלוקצ’יין מחדש ל- Tangle, דרך חדשה לארגון נתונים ואישור עסקאות. ה-Tangle מבוסס על Distributed ledger שמאחסן את כל העסקאות המתבצעות על גבי הפרוטוקול. באמצעות טכנולוגיית ה-DAG, הפרוטוקול של IOTA מהווה אלטרנטיבה למכניזם המורכב של הבלוקצ’יין, ומציע רשת להעברה של “ערך” ומידע, באופן מאובטח, בעמלות אפסיות ותוך שהוא מייתר את תהליך הכרייה.

קרן IOTA, הקרן ללא מטרות רווח האחראית על הפעילות, חתמה על הסכמים עם חברות בולטות, כמו בוש ופולקסווגן, להרחבת השירות של הפלטפורמה במכשירי חברות אלו.

IOT

מה צפוי למטבע בעתיד?

שווי השוק של IOTA עדיין ירד במידה ניכרת משיאי 2017 , אז נסחר המטבע לפי שווי של למעלה מ-5.3 דולר ועמד על שווי כולל של 14.5 מיליארד דולר!

אך מסוף 2020 נרשמה התאוששות מתמדת וכיום שווה המטבע כ-0.9 דולר ליחידה ובעל שווי כולל של למעלה כ-2.3 מיליארד דולר.

כמובן שתנודתיות איננה נעימה אבל גם לא ייחודית למטבע זה. אך אם בוחנים דברים לטווח הארוך צריך לזהות איזה מטבע מספק ערך ותועלת פונדמנטליים, שניתן לבנות עליהם מודלים עסקיים.

עבור מטבע האיוטה, מנוע הצמיחה שלו מתבסס על המשך והרחבת השותפות עם תאגידים גדולים והתפתחות והטמעת ה-IOT בתעשיות השונות ובשימוש ביתי בקנה מידה נרחב. יש למטבע זה כלים המסייעים להבדיל אותו ממטבעות קריפטוגרפיים אחרים.

ביקורת על איוטה

הביקורת על איוטה מתמקדת בעיקר סביב הפגמים הטכניים שלה. כמו ברוב המטבעות הקריפטוגרפיים, המערכת של IOTA מתחילה ולא מוכחת.

התקפת פישינג ברשת שלה גרמה לגניבת mIOTA בשווי 3.94 מיליון דולר. בתגובה למתקפה, צוות הפיתוח יצר אפשרות אפשרויות הגנה חזקות יותר.

צוות מחקר מאונ’ MIT [1] גילה פרצה ב- hash function בו נעשה שימוש בפרוטוקול של איוטה. פרצה זו עשויה לאפשר לתוקף אופציונלי להשמיד או לגנוב את הטוקנים של המשתמשים. כתגובה, החברה טיפלה בפרצה והיא איננה קיימת עוד.

ויטליק בוטרין, מייסד אתריום, הטיל ספק לגבי הפרוטוקול מבוסס על טכנולוגיה חדשה, ויכולתה לתפקד בצורה אפקטיבית יותר מאשר הבלוקצ’יין.

אחת הביקורות לגבי החברה היא העדר ביזור. זאת בשל נוכחות של Coordinator מטעם החברה שמפקח על ביצוע העסקאות. מהחברה נמסר שזהו שלב זמני ובעתיד פונקציה זאת צפויה להעלם כי לא יהיה בה צורך. בינתיים פונקציה זאת פעילה וגורמת לביקורת על החברה עקב העדר הביזור (בדומה לריפל).

איך קונים איוטה?

לצערינו, עדיין אין שוק פעיל למטבע זה בישראל ולכן הוא לא נתמך על ידי הספקים הישראלים.

קניית איוטה דרך ביינאנס

הדרך להשיג את מטבע הקריפטו איוטה תעבור עבור מרבית הגולשים דרך הבורסה העולמית המובילה ביינאנס.

שם תוכלו לבצע העברה בנקאית לטובת אחד הסטייבלקוינס ולהשתמש ביתרה הזאת על מנת לרכוש את האיוטה.

דרך נוספת יכולה להיות רכישה של אחד המטבעות שנתמכים בקנייה דרך כרטיס אשראי בביינאנס ואז המרתו באיוטה.

ולבסוף, במידה וכבר יש ברשותכם, בין אם בארנקכם ובין אם בבינאנס, יתרות קריפטו של מטבע אחר, למשל ביטקוין, תוכלו לבצע באמצעות הממשק של ביינאנס המרה לאיוטה בזול ובפשטות.

 

קניית איוטה דרך צ’יינג’לי

גם חלפן הכספים הבינלאומי צ’יינגלי יכול לספק אפשרות מעולה לאלו מכם שירצו להוסיף את המטבע לפורטפוליו. התהליך בצ’יינג’לי פשוט ונח הודות לפלוטפרמה המאוד אינטואיטיבית שהם מספקים. גם שם הדרך לבעלות על איוטה עוברת דרך רכישת מטבעות קריפטו אחרים והמרתם דרך אתר הפלטפורמה.

איך מאחסנים איוטה?

 אם אתם מחשפים ארנק חינמי שידע לאחסן את האיוטה האפשרות הטובה ביותר תהיה כנראה הארנק הייעודי של האפליקציה – IOTA wallet, הבעיה המרכזית איתו שכיום הוא תומך באנדרואיד בלבד, אז בעלי האייפונים יצטרכו לחפש פתרון אחר.

אפשרות חינמית נוספת יכול להיות ה- GUI Light Wallet, אם כי לרעתו יש לומר שהממשק לא הכי user friendly במיוחד עבור המשתמשים החדשים.

בכל מקרה, האפשרות הנוחה והבטוחה ביותר לאחסן את האיוטה לטעמינו תהיה באמצעות אחד מארנקי החומרה הקרים טרזור או לדג’ר. אמנם הם לא חינמיים אבל הם ידעו לתמוך במטבע זה בנוסף לכל כך הרבה מטבעות נוספים. וחשוב מכך, לתת לכם את השקט הנפשי שהקריפטו שלכם מוגן היטב.

ארנק טרזור

5/5

ארנק החומרה המתקדם והבטוח בעולם

ארנק לדג'ר

5/5

ארנק חומרה בטוח, מומלץ ופופולארי במיוחד

אם אהבתם את המאמר שתפו אותו בבקשה

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב telegram
Telegram
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email
מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

× מבצע: 15 דקות שיחת לימוד/יעוץ בחינם!
דילוג לתוכן