מדובר במטבע קריפטו מעניין במיוחד ומאחוריו רשת שלמה. רשת הבלוקצ’יין קוסמוס Cosmos (ATOM) מנסה לפתור בעיה מרכזית עבור חלק מתעשיית הקריפטו. הפיצול הרב למגוון של רשתות בלוקצ’יין. ישנן מאות, אך מעטות מהן יכולות לתקשר זו עם זו. קוסמוס שואפת ליצור שינוי מוחלט בדרך שבה תעשיית הקריפטו עובדת, ולדאוג שרשתות הבלוקצ’יין הקיימות יוכלו לתקשר אחת עם השנייה.
במקום לתעדף את הבלוקצ’יין שלה, מטרתה היא ליצור אקו סיסטם של רשתות בלוקצ’יין.
זוהי מדרגה חשובה בדרך להפיכת עולם הקריפטו למחובר והדדי.אבל לפני הכל, בואו ננסה להבין איך רשת קוסמוס עובדת.
תחילת הדרך של קוסמוס
קרן אינטרצ’יין (The Interchain Foundation – ICF), עמותה שוויצרית המממנת פרויקטים של קוד פתוח הקשורים בטכנולוגיית בלוקצ’יין, היא הארגון שסייע בפיתוח והשקת Cosmos.
היזמים ג’ה קווון ואיתן בוכמן הקימו יחד את רשת Cosmos בשנת 2014, ובאותה עת יצרו את Tendermint, אלגוריתם הקונצנזוס שימשיך לתפעל את רשת Cosmos.
מאוחר יותר חיברו קווון ובוכמן את ה – white paper של Cosmos, ושחררו את התוכנה שלה בשנת 2019.
כיצד קוסמוס עובדת?
כמו פרויקטים רבים בעולם הקריפטו, גם הטכנולוגיה שמאחורי Cosmos מורכבת להפליא, לכן ננסה לפשט את דרך הפעולה של הרשת.
רשת Cosmos מורכבת משלוש שכבות, אשר כל שכבה בתורה עוזרת לתחזק את הרשת:
יישומיות – שכבה זו מעבדת עסקאות ומעדכנת את מצב הרשת, אפשר להגיד שזוהי השכבה הבסיסית ביותר – רושמת את כל העסקאות שבוצעו ומעדכנת את הרשת לפיהן.
נטוורקינג – שכבה זו מאפשרת תקשורת בין עסקאות ורשתות בלוקצ’יין, השכבה הזו היא מה שהופכת את רשת Cosmos לייחודית, שכבה שלמה שמוקדשת לתקשורת עם רשתות אחרות.
קונצנזוס – שכבה זו עוזרת לצמתים (nodes) להסכים על המצב הנוכחי של המערכת. מנגנון קונצנזוס קיים כמעט בכל רשת קריפטו, ומטרתו לוודא שכל הנתונים שנמצאים על הרשת מאומתים ואמינים.
על מנת לקשור את כל השכבות יחד, ולאפשר למפתחים לבנות יישומי בלוקצ’יין, Cosmos מסתמכת על סט של כלים המופעלים על ידי קוד פתוח, החשוב מכולם הוא אלגוריתם הקונצנזוס של Cosmos, שנקרא Tendermint.
Tendermint
האלמנט החיוני ביותר בתכנון השכבתי הזה הוא מנוע ה- Tendermint BFT, החלק של הרשת המאפשר למפתחים לבנות רשתות בלוקצ’יין מבלי להצטרך לקודד אותן מאפס.
Tendermint BFT הוא אלגוריתם המשמש את רשת המחשבים המריצים את תוכנת Cosmos לאבטחת הרשת, לאימות עסקאות והוספת בלוקים לבלוקצ’יין. הוא מתחבר ליישומים באמצעות פרוטוקול הנקרא Application Blockchain Interface.
ה Cosmos Hub ו"אזורים"
ה Cosmos Hub היא רשת הבלוקצ’יין הראשונה שהושקה תחת הרשת הגדולה של Cosmos. ההאב נבנה כדי לשמש כמתווך בין כל רשתות הבלוקצ’יין העצמאיות שנוצרו ויווצרו על רשת Cosmos, המכונות “אזורים”.
ב Cosmos, כל “אזור” מסוגל לבצע את הפונקציות החיוניות שלו בפני עצמו. זה כולל אימות חשבונות ועסקאות, יצירה והפצה של מטבעות וירטואליים חדשים וביצוע שינויים בבלוקצ’יין הפרטי של ה”אזור”.
ה Cosmos Hub נוצר על מנת להקל על יכולת פעולה הדדית בין כל ה”אזורים” ברשת על ידי מעקב אחר מצבם בכל עת.
יתרונות של קוסמוס
מהירות – רשת Cosmos יכולה לעבד ולאמת למעלה מ 1,000 עסקאות בשנייה (לצורך השוואה, רשת ביטקוין יכולה לבצע כ8 עסקאות בשנייה). כאשר מדובר ברשת המתעסקת בכלכלה ופיננסים מבוזרים, מהירות זו באה לטובתה של Cosmos.
קהילה רחבה – מאחורי Cosmos עומדת קהילה רחבה מאוד, כך שניתן להבין שזהו מטבע אמין, בעל רשת שסוחפת קהל של מעריצים המאמינים בעתיד של Cosmos.
חידושים עתידיים – רשת Cosmos והמייסדים שמאחוריה פעילים מאוד ברשתות החברתיות ומעדכנים בכל עת את החידושים אשר הם מתכננים להוסיף. אחד מהם, הוספה של אפשרויות מסחר מבוזרות רבות – כך שיש למה לצפות בעתיד של הרשת.
חסרונות של קוסמוס
- מתחרים רבים – ל קוסמוס ישנם מתחרים רבים המספקים שירותים דומים ובעלי חזון דומה. אלו כוללים את Chainlink, Polkadot ועוד. משתמשים חדשים יעדיפו ללכת למתחרים במידה והם נמצאים במקום גבוה יותר מבחינת שווי השוק. דבר זה עלול להרחיק אנשים חדשים בעולם הקריפטו מהרשת של Cosmos.
- מטבע טבעי חלש יחסית – המטבע הטבעי של Cosmos, הנקרא ATOM, לא מקבל מספיק משמעות עקב האופי של רשת Cosmos, המטרה היא לקשר בין בלוקצ’יינס שונים, והדגש הוא לא על רשת Cosmos עצמה – מה שנובע לכך שמטבע ATOM נסחר בנפח נמוך יותר מאשר אצל רשתות אחרות.
- תנודתיות – כמו כל מטבע ורשת בלוקצ’יין אחרים, גם Cosmos בסופו של דבר נמצאים אך ורק על הבלוקצ’יין. אין שום הבטחה שישארו יציבים ותנודיות רבה יכולה לקרות.
מטבע ה ATOM
מטבע ה- ATOM ממלא תפקיד מפתח בשמירה על יכולת הפעולה ההדדית בין כל ה”אזורים” הנמצאים על רשת Cosmos הרחבה יותר.
ככזה, ATOM עשוי להיות בעל ערך רב יותר ככל שיותר בלוקצ’יין אחרים נבנים על הרשת, ונסמכים על ה Cosmos Hub כדי לשמור על היסטוריית העסקאות שלהם.
על ידי בעלות והנפקה של ATOM [1], משתמשים משיגים את היכולת להצביע על שדרוגי הרשת, כאשר כל הצבעה היא פרופורציונאלית לכמות ה- ATOM שהם מחזיקים.
קרן אינטרצ’יין קיימה בשנת 2017 הנפקת מטבע ראשונית (ICO) של מטבע ה- ATOM, וגייסה אז מעל 17 מיליון דולר. Tendermint Inc גייסה 9 מיליון דולר להמשך פיתוח הפרויקט באמצעות סבב מימון מסדרה A בשנת 2019.
בניגוד למטבעות רבים אחרים, אין כמות סופית של ATOM שיכולה להיווצר. כמות המטבעות עולה מידי שנה לפי כמות ה ATOM הנמצאים במצב של סטייקינג – הימור של עולם הקריפטו בו ככל אתה שם יותר, יש לך סיכוי רב יותר להניב תשואה בצורת מטבעות נוספים
סטייקינג היא פעולה שניתן לבצע עם מגוון רחב של מטבעות, הרעיון הוא דיי פשוט – שמים כמות מסוימת של מטבעות בצד וסוגרים אותם. המטבעות האלו עוזרים לתחזק את הרשת, ככל ששמים יותר – עוזרים לרשת יותר. בתמורה, הרשת מתגמלת אתכם בצורה של מטבעות חדשים.
בתחילת דרכו של מטבע ה ATOM, שוויו היה 0.10$ במכירה הראשונית – ICO.
שווי המטבע באוגוסט 2021, נכון למועד כתיבת שורות אלו עמד על קצת מעל 10$. וזה המצב כיום:
כיצד ניתן לקנות ATOM בישראל?
- בורסת בינאנס – Binance, הבורסה המפורסמת בעולם למסחר במטבעות קריפטו. דרכה ניתן לרכוש את מטבע ה ATOM בקלות.
- המרה ממטבעות בסיס – דרך מעולה נוספת להשיג את מטבע ה ATOM הוא באמצעות רכישה של מטבעות בסיס, כגון BTC ו ETH, והמרתם באמצעות בורסות מסחר למטבע הנחשק, ATOM.
כיצד לאחסן קוסמוס (ATOM)
- במקום הראשון עומדים הארנקים הקרים, טרזור ולדג’ר. ארנקים אלו מספקים אבטחה מקסימלית לכל המטבעות שלכם, ותומכים במגוון רחב של מטבעות אשר ATOM הוא אחד מהם.
- ארנק חם של Cosmostation – ארנק זה נועד לשימוש על הטלפון החכם שלכם או כתוספה לדפדפן האינטרנט. הוא נוצר במיוחד בשביל רשת Cosmos, ומאפשר לכם מסחר ותקשורת עם כל רשתות הבלוקצ’יין אשר נבנו על ה Cosmos Hub.
- ארנק חם Trust Wallet – אחד מארנקי המובייל המפורסמים ביותר התומך בלמעלה מ 160 מטבעות. ATOM הוא אחד המטבעות האלו.
כל האמור אינו מהווה המלצה להשקעה במטבע ATOM או בכל מטבע קריפטו אחר. תוכן עמוד הינו למטרות לימוד והעשרת הידע בתחום.