דרך אחסון נפוצה למטבע הפופולארי, בדומה לכסף ה”רגיל” הינה בתוך ארנק. רק שאת הביטקוין אנחנו מאחסנים בתוך ארנק דיגיטלי. בתור בעלי הארנק הנושא החשוב והמרכזי ביותר, בדומה לארנק הפיזי שנמצא אצלנו בכיס, הוא לשמור עליו ועל תכולתו.
אם לדייק, מה שמאוחסן בתוך אותו ארנק דיגיטלי, זה לא הביטקוין עצמו (או כל מטבע קריפטו אחר), אלא המפתח הדיגיטלי הפרטי שלנו שמאפשר גישה למטבעות שלנו.
מטרת מאמר זה הינה להדריך ולסייע בפתיחת ארנק הביטקוין הראשון שלכם בצורה נוחה ובטוחה.
פתיחת ארנק ביטקוין - בחירת הארנק המתאים
החברות השונות שמספקות ארנקים מבטיחות בצורה משכנעת למדי שהארנק שלהם הוא האיכותי ביותר שיש. בפועל, רובם מספקים פונקציונאליות די דומה ומאפשרות את אותן פעולות בסיסיות של אחסון המטבעות וביצוע העברות ביטקוין מחשבונכם ואליו.
בחירת הארנק המתאים הינה נושא די מהותי. אם תרצו להעמיק בו אתם מוזמנים להציץ במדריך המקיף שהכנו בנושא ארנקים דיגיטליים מומלצים.
למה חשוב לשים לב?
אולי זה ישמע טריוויאלי, אבל קודם כל יש לבדוק שהארנק אכן תומך בביטקוין. ארנקים שונים תומכים במטבעות שונים וזאת בדיקה שחשוב לבצע טרם בחירת הארנק. בהקשר זה חשוב לציין שלרב הביטקוין מהווה את “שער הכניסה” לעולם המטבעות הקריפטוגרפיים ולכן עבור משתמשים בתחילת דרכם רצוי לבחור בארנק ביטקוין עם תפעול פשוט וברור.
אם אתם שוקלים לקנות ביטקוין בפעם הראשונה, כדאי להציץ במדריך קניית הביטקוין שהכנו עבורכם.
לאחר מכן, יש ללמוד את גובה העמלות הנגבות על ביצוע הפעולות, הארנקים השונים גובים עמלות בגובה שונה עבור ביצוע פעולות ההעברה.
אבטחה, אבטחה, אבטחה
אתם נושאים באחריות לאבטחה. על כן אנחנו לא ממליצים להקל ראש בנושא זה בבחירת ארנק הביטקוין. יש להתחשב בסכום ההשקעה המתוכנן ולגזור מכך את מידת האבטחה הרצויה שעומדת מול נוחות השימוש.
הנקודה המרכזית היא שקיימים ארנקים המחוברים לאינטרנט (“ארנק חם”) ויש כאלו שלא (“ארנק קר”). הסוג השני בטוח יותר לאחסון סכומי כסף משמעותיים אבל פחות נח לשימוש שוטף, שכן, כאמור, לא מחובר לאינטרנט.
טיפ חשוב בבחירת הארנק
כאשר נוצר ארנק הביטקוין, יחד איתו נוצר הסיד Seed , ברב הארנקים מדובר על סדרה בת 12 או 24 מילים הנוצרות באופן אקראי. הסיד מאפשר לאושש את הארנק ומתפקד כגיבוי לארנק שלך. אנחנו ממליצים בחום לרשום את הסיד עם עט על דף נייר, ולאחסנו במקום בטוח. אין לאחסן אותו באופן דיגיטלי או מקוון, מכיוון שהדבר הופך אותו לפגיע בפני פריצות. יש להמנע מארנקים או אפליקציות השומרים את פרטי הסיד על גבי השרתים שלהן. לרב הבקשה להזין את כתובת המייל שלכם בתהליך ההרשמה לאפליקציה, מרמזת על אחסון הסיד על גבי השרתים.
אם אי פעם תאבדו את אישורי הכניסה לארנק שלכם, תוכלו להשתמש בגיבוי כדי להחזיר גישה למטבעות שלכם.
התקנת ארנק ביטקוין
לאחר שקראתם סקירות על מספר ארנקים והחלטתם איזה ארנק מתאים עבורכם, אתם מוכנים לבצע את התקנתו.
התקנת הארנק הדיגיטלי הינה פעולה המצריכה מעט תשומת לב וריכוז. שימו לב אם גם לאחר הסקירות אתם מרגישים לא בטוחים, תבדקו את המאמר שלנו על קורס ביטקוין.
ארנקי חומרה קרים
מדובר בחלופה הבטוחה ביותר לאחסון ביטקוין. ישנם 2 שמות של ארנקים המקבלים באופן עקבי דירוגים גבוהים בכל מבחני ההשוואה. בנוסף, הביקורות של הגולשים לגביהם חיוביות תמיד. אלו הם הטרזור והלדג’ר. היתרון הגדול של הארנקים הללו הוא נושא האבטחה. הם לא יאפשרו להאקר להגיע ליתרות הביטקוין שלך. לא נרשמו מקרי פריצה לארנקים אלו עד כה.
ארנקי דסקטופ ומובייל
צריך להיכנס לאתר החברה או לאפליקציה של בגוגל פליי או IOS בהתאם לסוג המכשיר ומערכת ההפעלה. לבצע הורדה והתקנה של היישום.
לאחר הורדתה, תעקבו אחר הנחיות האפליקצייה לפי שלבים והגדירו את ארנקכם. נשוב ונאמר, בשלב בו יוצג תפריט הגיבוי שיכלול את הסיד שלכם, אל תדלגו על שלב זה! רשמו את אותו רצף על גבי נייר ושימרו אותו במקום מרוחק ובטוח.
כל שלבי ההתקנה הם אינטואיטיביים ופשוטים. אתם לא צפויים לחוות קשיים טכניים בכל סוגי הארנקים הנפוצים.
ארנקים אינטרנטיים
יתרון מרכזי של ארנקים ווביים הוא הנגישות מכל מקום שיש בו אינטרנט מכל מכשיר. עם זאת החסרון הגדול שלהם הוא רמת אבטחה ירודה והפקדת המפתחות לארנק שלך בידי האחר. חסרונות אלו הופכים ארנקים אלו ללא מומלצים לדעתינו.
ביישומים אלו אין צורך בהתקנה. תהליך ההצטרפות מתבצע לרב דרך רישום באתר החברה המפעילה.
ארנקי נייר
זהו מסמך נייר המכיל עותקים של המפתחות הציבוריים והפרטיים שמהם בנוי הארנק. לעתים קרובות זה יהיה קודי QR, כך שכל מכשיר בעל קורא QR (טלפון נייד לדוגמא) יוכל לשחזרם בקלות ולהעזר בהם לצורך ביצוע הפעולות בביטקוין שלך. ארנק הנייר מוגן בהיבט הסייבר אבל הנייר עצמו עשוי ללכת לאיבוד או לההרס. על כן, יש לנקוט באמצעי זהירות המתאימים בתהליך האחסון, אם בוחרים בחלופה זאת.
ישנן מספר תוכנות הזמינות ברשת ותומכות ביצירת סוג זה של ארנק עבור הביטקוין והפקת הניירת התואמת.
פעולות בסיסיות בארנק
על מנת לרכוש ביטקוין בכל השיטות הנפוצות: כרטיס אשראי, העברה בנקאית או מזומן בהצלחה, עליכם לדעת להשתמש בארנק שלכם.
לאחר שאתם מתקינים ומגדירים בהצלחה את הארנק באופן המועדף עליכם מבין האפשרויות הקיימות, תוכלו כעת לשלוח ולקבל ביטקוין (ולרב גם מטבעות נוספים) בקלות.
המושג המרכזי שחשוב להכיר בהקשר של טרנזקציות קבלת ושליחת הביטקוין בין המשתמשים, זוהי הכתובת הציבורית Public Key.
הכתובת הציבורית
כתובת זאת ניתן לדמות לחשבון הבנק שלך. לכל ארנק ביטקוין כתובת ייחודית לקבלת ביטקוין. אתם יכולים לחלוק את הכתובת הזו עם אחרים כדי ליידע אותם כיצד לשלוח מטבעות לארנק שלכם (להבדיל מהכתובת הפרטית, שמאפשרת גישה לחשבון לצורך ביצוע פעולות).
כתובת הביטקוין הציבורית היא רצף אלפא-נומרי ומתחילה תמיד ב- 1 או ב- 3. זו דוגמה לכתובת קבלה:
3FZbgi29cpjq2GjdwV8eyHuJJnkLtktZc5
הכתובת הציבורית נוצרת יחד עם הפרטית בעת תהליך פתיחת ארנק הביטקוין. אם תרצו לקבל העברת ביטקוין אליכם, תחלקו עם השולח את הכתובת הציבורית והוא יוכל להעביר אליכם ביטקוין במהירות ובקלות. הרצף הזה הוא המידע היחיד הדרוש להשלמת ההעברה.

מתי עוד נוצרת כתובת חדשה?
כתובת ביטקוין חדשה נוצרת לא רק לאחר שיצרתם ארנק חדש אלא גם לאחר כל עסקה. יש לכך סיבה טובה: כאשר הכתובת משתנה באופן קבוע, הפרטיות ברשת מוגנת טוב יותר.
אם תרצו להשתמש שוב בכתובת הביטקוין הישנה שלכם? אין בעיה!
ניתן להמשיך ולהשתמש בכל כתובת שאליה קיבלתם בעבר ביטקוין. לא משנה אם מישהו ישלח מטבעות לכתובת האחרונה שלכם או לכתובת העתיקה ביותר – הביטקוינים יגיעו לאותו ארנק. ברוב הארנקים ניתן למצוא את כל הכתובות שנוצרו בהיסטוריית העסקאות.
טיפים להעברת כספים
לקבלת ושליחת ביטקוין, תמיד העתיקו והדביקו את כתובת הקבלה AS IS. זה מוריד את הסיכון לטעות. אל תכתבו או תקלידו את הכתובת. גם לזה יש סיבה מאוד טובה, קל מאוד לטעות בהקלדה של רצף כל כך ארוך של תווים וכל העסקאות בקריפטו אינן הפיכות; ברגע שהמטבעות נשלחו, אין דרך להחזיר אותם.
שימו לב!
טיפים לביצוע העברה
אם אתם אלה שמבצעים את ההעברה, מלבד הכתובת הציבורית של הארנק המקבל אליו וסכום ההעברה, תצטרכו לבחור את תעדופה של ההעברה (או במילים אחרות כמה זמן ייקח לה להתבצע), ככל שתרצו שהטרנזקציה תושלם מהר יותר כך עמלת הכורים, אותם גורמים המספקים את כח המחשוב לאישור העסקאות, תהיה גבוהה יותר (ולהפך).
עוד קצת על אבטחה
בנוסף לכך, הארנקים השונים מציעים מערך אבטחה ואימות מגוונים כגון: קוד אישי בעת פתיחת האפליקציה, אימות בעזרת שני גורמים FA-2 [1], למשל ע”י שליחת סמס לנייד או אימות באמצעות חשבון גוגל, כך שאובדן או גניבת הססמא לא יספיקו ל”פורץ” על מנת לגשת לחשבונך. אנחנו ממליצים בחום לאמץ אמצעי אבטחה אלו.
לסיכום
רב אפליקציות הארנק הדיגיטלי אינן מורכבות ודי אינטואיטיביות, הן מבחינת ההתקנה והן מבחינת השימוש השוטף.
הן מספקות פונקציונאליות די דומה והן לא מכילות כפתורים או מסכים מרובים, שיבלבלו את המשתמש.
בכל מקרה, תלמדו ותשוו בין הארנקים השונים על בסיס הסקירות שאנחנו ואתרים אחרים מספקים ובחרו עבורכם את הארנק המתאים עבורכם.
זכרו כשבאים לבחור ארנק ביטקוין נושא האבטחה הוא מעל לכל, על כן הקפידו על לבחור ארנק מאובטח ולציית לכללי הזהירות.
אם אחרי קריאת המדריכים תרגישו עדיין מבולבלים, תמשיכו לקרוא כתבות באתר, תפנו אלינו שאלות ואתם מוזמנים להציץ בסקירת קורסי ביטקוין מומלצים שהכנו עבורכם.